02 listopada, 2009

Recept 20: ČEŠKI KOLAČ


Biskvit: 6 jaja 6 žlica šećera 3 žlice kakaa 5 žlica brašna Priprema: Pjenasto umutimo jaja i šećer, dadamo brašno i kakoa. Izlijemo u nauljeni i pobrašnjeni lim i ispečemo. Krema: 2,5 dl mlijeka 2,5 dl vode 7 žlica šećera 25 dkg šećera 1 vanilin šećer 1 margarin 7 žlica brašna 2,5 dl mlijeka 25 dkg šećera 1 čokolada za kuhanje Priprema: Zakuhamo 2,5 dl mlijeka, u to dodamo 7 žlica šećera i vanilin šećer i umuceno brasno s drugih 2,5 dl mlijeka. Skuhamo kao puding i ohladimo. U ohlađen dodamo pjenasto izrađen margarin sa šećerom u prahu. U 2,5 dl vode dodamo 25 dkg šećera i prokuhamo da se šećer rastopi. Ispečeni biskvit prelijemo ohlađenim šečernim sirupom i premazemo kremom. Kolač išaramo čokoladnom glazurom.

Recept 19 : DAN I NOĆ KOCKE


Biskvit: 3 jaja 20 dkg šećera 20 dkg brašna 1 prašak za pecivo limunova korica 2 rebra čokolade 5 žlica ulja 10 žlica mlijeka Priprema: U pjenasto izmješane žumance i šećer postupno dodajemo mlijeko, ulje, brašno, prašak za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijelimo u dva dijela. U jedan dio dodamo limunovu koricu , a u drugi cokoladu i posebno ispečemo. Krema: 3 dl mlijeka 4 žlice brašna 3 vanilin šećera 20 dkg margarina 20 dkg šećera u prahu 1 čokolada za kuhanje ( za ukrašavanje) Priprema: U kipuce mlijeko dodajemo umućeno brašno s 0,5 dl mlijeka. Skuhamo kao puding. U ohlađeno dodamo izrađeni margarin sa šećerom i vanilin šećerom. Dobivenom smjesom filamo kolač. Postupak izrade: Žuti biskvit premažemo polovinom kreme, poravnamo i preklopimo crnim biskvitom. Crni biskvit premazemo drugom polovinom kreme i izravnamo. Preko toga naribamo krupno čokoladu kao ukras. Kolač isjeći na kocke i poslužiti.

Recept 18 : ČIPKA


Biskvit: 6 bjelanjaka 12 žlica šećera u prahu 15 dkg kokosa (20 ž) 15 dkg brašna (6ž) Priprema: U čvrsti snijeg od bjelanaca dodamo šećer u prahu, brašno i kokosovo brašno. Dobivenu smjesu izlijemo u nauljeni i pobrašnjeni lim i pečemo 20 min na 200 C. Krema: 6 žumanaca 12 dk šećera 20 dkg šećera u prahu 1 margarin 1 vanilin šećer Priprema: Žumanca i šećer tučemo na pari dok se smjesa ne zgusne( cca 10 min) pa je ohladimo. U međuvremenu pjenasto izradimo maragarin sa šećerom u prahu i sjedinimo s ohladenom kremom. Dobivenom smjesom premazemo ohlađeni biskvit. Premazani kolač pospemo kokosovim brašnom. Izrežemo ga na kocke i u sredinu svake kocke stavimo čokolani cvjetić.